Kuva: Lucas Sankay

Espanjalainen ystäväni kysyi minulta: ”como estás?” Eli kuinka voit.

Vastasin ” Más o menos bien, Y tu?” Eli enemmän tai vähemmän hyvin, entä itse?

Salamana tuli vastaus: Voin hyvin. Mutta mitä ihmettä tuo ”enemmän tai vähemmän hyvin” tarkoitaa, kuin tuohtuneena hieman nukkuvaan sekä negatiivisvärähteiseen vastaukseeni.

Singahdin syövereistäni ja muistin, ai niin. Olen taas kapsahtanut ”suomalaisen mieleeni” – eli vähennetään 40 % todellisesta tyytyväisestä minästäni ansaan.

Nousin espanjalaisen senjoriittani värähtelyyni, suupieleni nousivat ylöspäin, hengitys keventyi ja nopeutui, lantioni rupesi liikehtimään ja huomasin, kuinka pelkkä kielen muuttaminen aktivoi aivoissani ja kehossani aivan eri osia.

NEGATIIVINEN, POSITIVIINEN JA NEUTRAALI MIELI

Aikoinani johdin Suomen liiketoimintaa  kansainvälisessä yrityksessä ja emokonttorimme, jonne raportoin, sijaitsi Ruotsissa. Olin alkuvuosien vaikeuksien jälkeen saanut tiimin kanssa yhdessä ihmeitä aikaiseksi. Maailman huonoin työpaikkailmapiiri ja sekavuus oli muutettu valmentavaan johtamiseen ja meillä oli tosi hauskaa yhdessä. Olimme mielestäni dreamteam. Työntekijät saivat ottaa vallan tekemisistään ja viikkopalaverini tiimiläisteni kanssa olivat coachaamista sen sijaan, että olisin käskyttänyt heitä sanomalla, mitä odotin tapahtuvaksi.

Oma tarpeellisuuteni alkoi vähetä sitä mukaan, kun uskalsin siirtää valtaani työntekijöille enemmän ja enemmän ja he puolestaan ottivat vastuuta suuremmin ja suuremmin.  Silti saimme aina henkilöstöarvioinneissa ruotsalaisia kollegoitamme huonomman työtyytyväisyysarvion huolimatta edellämainitusta sekä siitä, että palkat ja vapaus olivat Suomessa suuremmat.

Tulin huomanneeksi jo tuolloin, että kaikessa vertailussa täytyy aina muistaa, että suomalainen mentaliteetti /mieli toimii usein kuin negatiivinen mieli. Se ei kerro koko totuutta ja keskittyy helposti epäkohtiin ja siihen, mikä ei ole hyvin ja tulisi korjata.

Ruotsalainen mentaliteetti on ehkä sitten se positiivinen mieli, joka sekään ei ole koko totuus. Se keskittyy hyvään,  jo saavutettuun positiiviseen sekä mahdollisuuksiin.

Joogisen teknologian mukaan olisi hyvä tehdä päätökset näiden kahden mielen avulla, niin sanotussa neutraalissa mielessä, joka huomioi kummankin mielen – ensiksi reagoivan negatiivisen ja sen jälkeen positiivisen mielen ja tekee sitten päätöksensä näiden kahden välistä.

Tämä vaatii mielen kanssa harjoittelua ja sitä, että tulee tietoiseksi siitä, mitä oma pää suoltaa, ja miten asioihin reagoi.

Espanjalainen mieleni ei  kyllä taida kuulua mihinkään näistä joogisista kategorioista, vaan elää ihan omaa filosofiaansa. Sillekin on paikkansa. Minulle se avaa sydämen intohimon ja elämänmakuisen elämän maailman. Sitä tarvitsen yhtä lailla. Afrikkalainen mieleni taas osaa unohtaa itsensä tyystin ja elää elämäänsä sydämestä käsin.

Molempi parempi.

Luulen, että yksi suuri palvelus, jonka omalle maailmalleni olen eläessäni tehnyt on se, että avasin uteliaisuuteni jo nuorena kaikenlaisille  kansallisuuksille ja mielenmaisemille. On hyvä muistaa, että todellisuuksia on monia ja vaatii hyvää itsetuntemusta ja avarakatseisuutta, jotta voi ymmärtää toista.  Kasvu alkaa epämukavuusalueella ja usein siellä, missä tavat ovat kaukana siitä, mihin itse on tottunut. Lopulta koko maailma ja universumi on meissä, paloina, viisauksina ja oppeina, joita toisillemme heijastamme ja siten rikastutamme elämäämme.

Välillä kompassi saattaa olla hukassa, mutta se juuri heittää ehkä meidät tarvittavalle matkalle, jonka päämääränänä on oppiminen -ei se, mihin saavumme.

Mikäli kaipaat intentiota mielesi väreen muuttamiseen, niin tässä linkki kundaliinijoogan meditaation positiivisen mielen aktivoimiseksi

Mielekästä mieltä ja seikkailua!

Ja huomaa muuten, uskotko mieltäsi, vai onko sillä aprillipäivä 365 kertaa vuodessa?:-)

Terkuin,

Anu

Olen henkisen kasvun valmentaja, luovan ilmaisun tanssija, muusikko ja kirjoittaja  sekä vapaan elämän kansalainen, jonka kompasssina on totuus  ja aitous.

www.maitabasa.com